De fem sinnenas badrum

Följ med oss på en resa till Gotland där Monica och Roger lät bygga sitt drömhus efter att ha sökt den perfekta platsen i flera år. Monica som spenderat somrarna på ön sedan hon var barn kände att det var här hon bäst kunde komma till ro, i kropp och själ. Monica ville skapa ett badrum som grep tag i henne och som hon kunde längta hem till och enkelt anpassa efter vilket humör hon än var på. Idén om badrummet som skulle kunna aktivera alla hennes fem sinnen föddes...

Att få till rätt belysning i badrummet är viktigt för de flesta av oss. På morgonen vill vi ha ordentligt med ljus för att kunna sminka eller raka oss. Och på kvällen vill vi gärna ha dämpat ljus för att komma ner i varv och förbereda oss inför natten. Just kontrasten mellan ljus och mörker är viktig för Monica:

- Att ta ett bad eller en dusch på kvällskvisten med dimrad belysning på spegeln och i taket är livsnjutning för mig. Pulsen går ner och jag känner hur oro och stress lämnar kroppen. Jag går in i ett annat mode – där kropp och själ kan andas, komma i synk.

belysningen

Monicas val av badrumsspegel föll på TOUCH som kan reglera både ljusstyrka och färgtemperatur. Ett inbyggt minne håller reda på inställningarna när hon släcker ljuset. På så sätt skapas exakt rätt förutsättningar för att tillfredsställa de dagliga behoven.

Badrumsspeglar

Känsel är det sinne som anses ha störst inverkan på vår hälsa. Att beröra och bli berörd ökar vårt fysiska och psykiska välbefinnande. I badrummet hittar vi många spännande material som våra känselreceptorer kan känna av och med vilka vi kan uppnå såväl avslappning och njutning som fascination...

Materialen

Att välja inredning med material som talar till våra sinnen är välinvesterad lyx. I Monicas fall föll möbelvalet på AIR 120 i en svart nyans med bänkskiva i Corian som är ett enormt slitstarkt men samtidigt silkeslent material. Ytbehandlingen TX Top Extreme™ håller möbeln som ny under många år framöver och känns fantastiskt under fingertopparna.

Möbelserie AIR

Goda dofter hör badrummet och hemmet till, och marknaden för just parfym och dofter för hemmet har exploderat de senare åren. Men naturliga dofter kan vi också hitta i materialen vi omger oss med, om vi bara är uppmärksamma. Som till exempel den ljuvliga doften som uppstår när varmt vatten möter trä...

Vattnet

När varmt vatten möter trä uppstår en underbar och naturlig doft som påverkar oss på djupet. För att inte tala om effekten som det varma vattnet har på vår hud, kroppens största organ. Att få till exakt rätt temperatur på vattnet och att kunna lita på att den håller sig där är alltså inte oviktigt.

Våra takduschar

Duschhörnan LINC Angel Original med svarta profiler och duschförvaringen PILE i svart.

LINC Angel med integrerade duschförvaringen PILE

HÖRSEL

- För mig är det lyx att kunna unna mig en stund i tystnad, det vill säga frånvaron av det brus som vi omges av i vardagen. Att få stänga dörren om mig i badrummet och lyssna på tystnaden och ljudet av rinnande vatten är enormt avslappnande för mig. 

Ofta dimrar jag ner belysningen på spegeln, tänder några ljus och aktiverar min favorit-aromadoft. Kryper ner i badkaret eller slår på vattnet i duschen. Då finner min själ ro och spänningarna släpper.

Våra playlists för badrummet

SMAK

Det femte sinnet – smak – representeras av Monicas känsla för god form och design snarare än smak i ätbar form. 

- Men visst har det väl blivit ett och annat glas vin i badrummet, det måste jag erkänna! Vi firade faktiskt 30-årig bröllopsdag samma dag som bygget blev klart så det blev ett extra festligt firande med Champagne i badrummet den kvällen.

Vad är du mest nöjd med?

- Träpanelen i duschen, helt klart. Vi är otroligt nöjda med resultaten och känslan när jag trippar barfota över golvet är obetalbar! Möjligheten att styra belysningen på spegeln beroende på tid på dygnet men också efter min egen sinnesstämning är också något jag fullständigt älskar. Ibland när jag är på det humöret dimmar jag ner belysningen på spegeln och i taket, tänder några ljus och aktiverar min favorit-aroma-doft. Kryper ner i badkaret eller slår på vattnet i duschen. Då finner min själ ro och spänningarna släpper.

Vilket är ditt bästa tips?

- Gör inte avkall på kvaliteten – ett badrum används så flitigt och får utstå så mycket så min rekommendation är att hellre lägga lite mer än planerat än att snåla. Om möjligthet finns förstås. I övrigt så skulle jag säga: Våga tänka annorlunda! Det kanske blir knöligare än tänkt till en början att hitta de praktiska lösningarna när kreativiteten får spinna fritt men det är så värt det i slutändan.

Om produkterna

  • Kommod AIR 120 F i NCS S800-N med bänkskiva i Corian och runt tvättställ
  • Tvättställsblandare SLEEK med svart ovansida
  • Spegel TOUCH 120
  • Duschhörna LINC Angel 90x90 med svarta profiler
  • Handdukstork LINE i svart
  • Takdusch MIST med svarta detaljer

Om materialen

  • Golv -The Resin Flooring Company - Microcrete, 20% Svart
  • Panel - Trä med vattenavvisande ytbehandling
  • Väggfärg - F497 Paper från Tikurila
  • Badkar - Kerasan

Relaterade sidor

Badrums­inspiration

Välkommen till en värld av trender för skandinaviska badrum. Inspiration för dig som ska planera eller inreda badrum, eller som bara vill njuta av vackra badrum.

Se mer

Badrums­trender 2024

Starka accenter, monokromt och neutralt eller skandinavisk retro? Detta gäller i badrummet under året.

Se mer

Hemma hos

Här tar vi ett stort kliv in i några av våra kunders vardag. Ta del av deras story och låt dig inspireras av deras erfarenheter.

Se mer