skötselråd badrum

SKÖTSELRÅD

Så här tar du hand om din badrumsinredning från INR

Badrummet är förmodligen hemmets mest påfrestande miljö. Det får utstå både fukt och dagligt slitage och är samtidigt ett av de rum vi lägger mest energi på att putsa och hålla rent. Scrolla nedåt för att läsa våra skötselråd för badumsmöbler, duschväggar, handdukstorkar och blandare.

För en printvänlig version av våra skötselråd, klicka här.

BADRUMSMÖBLER, SPEGLAR OCH FÖRVARING

Här under hittar du skötselråd för våra kommoder och tvättställ, speglar, spegelskåp samt förvaring från INR.

Skötselråd för tvättställ

Porslin

Porslinstvättställ har en hård, glaserad och tålig yta. Du rengör porslinet smidigast med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Använd inte redskap som innehåller hårda slipmedel. Undvik också kaustiksoda eftersom det förstör den glaserade ytan. Svarta streck kan uppstå när porslinet kommer i kontakt med metallföremål. Du kan ta bort strecken med ett keramiskt suddgummi.

Evermite

Tvättställ tillverkade i Evermite, som i huvudsak består av krossade mineraler med bindemedel, har en jämn, porfri och slitstark yta. Evermite är både extremt reptåligt och kemikalieresistent. Gör rent, likt porslin, med trasa och vanligt rengöringsmedel för ytor i badrum. Vid eventuell mindre skada i form av ett hack eller liknande finns lagningssats att beställa. 

Emaljerad plåt

Med tvättställ i emaljerad plåt som har en helt porfri yta blir rengöringen enkel. Använd ett vanligt allrengöringsmedel som inte innehåller syra. Till tvålrester och vanlig smuts kan du använda en mjuk borste eller svamp. Om det har bildats kalkavlagringar, efter exempelvis en droppande kran, kan du normalt sett använda citronsyra.

SKÖTSELRÅD FÖR lackerade TRÄYTOR

Luckor och stommar rengör du  liksom tvättstället  med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Undvik att använda möbelpolish, rengöringsmedel eller svampar med slipeffekt, ammoniak eller andra starka lösningsmedel. Vi har omsorgsfullt målat eller lackerat alla våra möblers ingående delar i flera lager före sammansättning, för att innesluta alla skarvar och därmed bromsa vatteninträngning så långt det går. Men gränser finns givetvis. Vatten och stänk bör omedelbart torkas bort med en torr trasa. Om du dagligen utsätter en trämöbel för väta kan den – trots att den är tillverkad av fuktsäkrat material och ytbehandlad i flera lager – med tiden få små skavanker där fukt kan tränga in, få träet att svälla och på sikt orsaka att lacken spricker. Men om du är vaksam och torkar av de kritiska områdena, som exempelvis luckorna, så kommer din trämöbel att hålla lång tid framöver.

Skötselråd  för bänkskivor

Kompaktlaminat

Bänkskivor med yta av kompaktlaminat rengörs bäst med vatten och handdiskmedel. En mjuk nylonborste kan användas på svårare fläckar, men undvik slipande rengöringsmedel. Kompaktlaminat står emot de flesta kemikalier som används i hushållet, inklusive sprit och kosmetika. Vissa kemiska ämnen och starka färgmedel kan orsaka fläckar och missfärgning. Använd aldrig syror, ammoniak, starka rengöringsmedel, slipande medel, koncentrerad klorin eller kaustiksoda. Tänk också på att vassa föremål kan skada ytskiktet.

Granit

I daglig rengöring av granitbänkskivor används en fuktad trasa av mikrofiber, varmvatten och vid behov ett milt rengöringsmedel.

Silestone

Silestone består av 93% kvarts, det vill säga samma huvudbeståndsdel som finns i granit. Silestone är därmed mycket starktBänkskivor i både granit och Silestone är i princip underhållsfria. För daglig rengöring ska en fuktig trasa med lite diskmedel användas. 

CORIAN®

En bänkskiva av Corian® är inte helt underhållsfri, men det krävs bara minimal skötsel för att den ska se fräsch ut. För den dagliga rengöringen räcker det att torka av Corian® med en fuktig trasa och vatten. De flesta fläckar och fett tas bort med vatten och diskmedel. Hela ytan bör rengöras noggrant då och då, för att lystern inte skall utvecklas ojämnt. Använd ett milt rengöringsmedel för Corian® med sidenmatt finish och diskmedel för högblanka ytor. På samma sätt som Evermite kan Corian® repareras, om ytan skulle skadas av mekanisk åverkan.

DEKTON® TUNDRA

Bänkskivor av Dekton kräver väldigt lite skötsel. Vi rekommenderar att du rengör regelbundet med en mjuk kökssvamp, grönsåpa och varmt vatten. Flertalet PH-neutrala rengöringsmedel kan användas. Vid tuffa fläckar är den bästa metoden att tvätta av ytan med ett rengöringsmedel och att skrubba lite extra för att sedan skölja med varmt vatten.

DEKTON® SIRIUS

Bänkskivor av Dekton kräver väldigt lite skötsel. Vi rekommenderar att du rengör regelbundet med en mjuk kökssvamp, grönsåpa och varmt vatten. Flertalet pH-neutrala rengöringsmedel kan användas. Vid tuffa fläckar är den bästa metoden att tvätta av ytan med rengöringsmedel och att skrubba lite extra för att sedan skölja med varmt vatten

Med infälld belysning blir denna spegel mycket stilren och helt slät, vilket gör att den både smälter in perfekt i badrummet och är lätt att hålla ren.
Fler alternativ

Skötselråd för speglar och spegelskåp

Till speglar och glasytor använder du glasputsmedel och trasa. Till aluminiumytor använder du en lätt fuktad trasa och en mild diskmedelsblandning (1/8). Kromade ytor rengör du med en lätt fuktad trasa.

DUSCHVÄGGAR OCH DUSCHKABINER

Här under hittar du skötselråd för duschväggar och duschkabiner från INR.

Skötselråd för Duschväggar & Duschkabiner

Glasytan, sedd i ett mikroskop, innehåller en massa små porer som kan samla på sig smuts, tvålrester och avlagringar med tiden, i synnerhet om du bor i ett område med hög kalkhalt i vattnet. Så vill du behålla den fina glansen i glaset, är det värt att vårda den då och då. Det mest effektiva och miljövänliga sättet att hålla glasen rena och fina är att efter varje dusch dra med en gummiskrapa eller torka av med en mjuk trasa. Därmed undviker du onödiga kalkavlagringar.

Mot ingrodd smuts rekommenderas för ändamålet avsedda rengöringsmedel som kan köpas i dagligvaruhandeln. Tänk på att svampar och rengöringspasta med slipmedel kan repa såväl glas som metall. Tänk också på att vara extra försiktig vid mönstrade eller frostade glas.

Tätningslister ses som förbrukningsmaterial som inte omfattas av den normala produktgarantin. Behöver du med tiden byta ut en list så är det mycket enkelt. Hos din INR-återförsäljare finns anpassade ServiceKit och andra reservdelar. På duschväggar med lyftgångjärn från 2012 eller tidigare behöver de rörliga delarna smörjas med vattenfast fett ca 1 gång per år, som också finns att köpa hos din INR-återförsäljare.

Mer om tätningslister

Skötselråd för duschkar i gjutmarmor

Gjutmarmorns jämna och porfria yta har en skyddshinna som kallas gel-coat. Så länge denna hinna är intakt har du ett vackert fint material. Rengör därför med fuktad trasa eller mycket milt, flytande rengöringsmedel. Om du vill ha fin glans använd polermedel eller bilvax utan slipande verkan enligt anvisning på produkten. Om du gör detta regelbundet fås en mycket fin yta som håller sig i nyskick i flera år.

Använd aldrig syror, ammoniak, starka rengöringsmedel, slipande medel, koncentrerad klorin eller kaustiksoda. Tänk på att vid bruk av vassa föremål i karet finns risk att ytskiktet kan skadas. 

HANDDUKSTORKAR

Här under hittar du skötselråd för handdukstorkar från INR.

Skötselråd för handdukstorkar

Vi rekommenderar utvändig rengöring av torkens metallyta med mjuk trasa vid behov, eventuellt tillsammans med en mild tvållösning eller diskmedel. Smuts- eller kalkfläckar tar du enklast bort med för ändamålet avsedda rengöringsmedel. Läs anvisningarna noggrant. Skölj rent och torka torrt med en trasa eller frottéhandduk. Undvik alltid lösningsmedel, liksom hårda skursvampar och skurpulver med slipmedel. Undvik också att spruta större mängder med vatten med högt tryck på handdukstorken.

BLANDARE OCH BLANDARVÄGGAR

Här under hittar du skötselråd för blandare från INR.

Skötselråd för blandare

Vi rekommenderar att du gör det till en rutin att torka av din blandare ofta, så förblir den som ny. Då får inte tvål- och kalkrester fäste så lätt och du slipper använda medel som inte är miljövänliga. Vid veckorengöring rekommenderar vi att du använder en mjuk trasa tillsammans med mild tvållösning eller annat flytande, pH-neutralt rengöringsmedel. Skölj därefter med rent vatten och torka med en mjuk, torr trasa.

förebygg kalkavlagringar

För att undvika att kalk får fäste, gör till en god vana att med jämna mellanrum dra med tummen över gummidetaljerna i duschmunstycket eller taksilen. Mot smuts, kalk och avlagringar som fått fäste, använd för ändamålet avsedda rengöringsmedel och läs anvisningarna noggrant. Även hushållsättika är effektiv mot kalkfläckar. Gnid in, låt verka, skölj av med rent vatten och torka torrt med en mjuk trasa eller frottéhandduk. Du kan också avkalka duschmunstycket eller hela taksilen genom att lägga dem en stund i ett ättiksbad. 

Välj rengöringsmedel med omsorg

Undvik hårda skursvampar och rengöringsmedel med slipmedel eftersom de kan orsaka permanenta skador på ytans finish. Likaså, använd aldrig sura, klor- eller alkoholhaltiga rengöringsmedel som kan ge fula fläckar och skador på ytan. Om du använder dessa i blandarens närhet, se till att du skyddar den från stänk. Undvik också att spraya rengöringsmedel direkt mot blandaren, eftersom det finns risk att delar inuti kan ta skada. Använd endast silikonfett om du mot förmodan skulle behöva smörja någon del av blandaren.

Undvik frysrisk

Låt inte blandaren transporteras eller övervintra i utrymmen där frysrisk föreligger eftersom vattenrester i blandaren kan frysa sönder delar inuti.