Rengöra duschvägg

Rengöra duschväggar

Skötselråd och rengöring av duschväggar

Få saker är väl lika ofräscha som ett ofräscht badrum? Ta därför för vana att rengöra dina duschväggar regelbundet för att undvika att smuts och kalk får fäste. Och varför inte unna dina duschväggar nya botten- och magnetlister då och då? Här tar du del av både våra officiella skötselråd för duschväggar men även vår städexpert Lottas bästa tips till skinande rena duschglas.

För en printvänlig version av våra skötselråd, klicka här.

Rengöring av duschvägg kalk

Torka av glaset efter varje dusch

Glasytan, sedd i ett mikroskop, innehåller en mängder av små porer som kan samla på sig smuts, tvålrester och avlagringar med tiden. Så om du vill behålla den fina glansen i glaset behöver du vårda den Det mest effektiva och miljövänliga sättet att hålla glasen rena och blanka på, är att efter varje dusch dra med en gummiskrapa eller torka av med en mjuk trasa. På så sätt undviker du onödiga kalkavlagringar.

 

Rengöra duschväggar

Använd rätt rengörings­medel

Mot ingrodd smuts rekommenderas för ändamålet avsedda rengöringsmedel som kan köpas i dagligvaruhandeln. Läs igenom instruktionerna före användning, för att vara säker på att medlet fungerar på just dina ytskikt. Tänk på att svampar och rengöringspasta med slipmedel kan repa såväl glas som metall. Tänk också på att vara extra försiktig vid mönstrade eller frostade glas.

 

Rengöra duschlist

Byt duschlister då och då

Duschlister ses som förbrukningsmaterial och omfattas inte av den normala produktgarantin. Om du med tiden behöver byta en duschlist så är det mycket enkelt. Hos din INR-återförsäljare finns anpassade Servicekit och andra reservdelar. På duschväggar med lyftgångjärn från 2012 eller tidigare behöver de rörliga delarna smörjas med vattenfast fett ca 1 gång per år. Smörjfett finns att köpa hos din INR-återförsäljare.

Våra Servicekit

Städexperten tipsar

Lotta på vår Kundservice kan det här med rengöring av duschväggar. Här delar hon med sig av sina bästa husmorsknep för att få duschglasen skinande rena!

Rengöra duschglas i 3 steg

1. Blanda 0,5 dl citronsyra med 1 liter varmt vatten och tillsätt några droppar diskmedel.

2. Badda blandningen på duschglaset med en mjuk trasa. Var försiktig så att blandningen inte kommer på profiler och plast- eller aluminiumdetaljer eftersom de då kan ta skada. Använd heller inte sprayflaska eftersom det då blir svårare att styra var blandningen hamnar.

3. Låt verka i 20 minuter och spola sedan av glasen.

Vi betonar att detta är Lottas egna privata städknep som du väljer att testa på egen risk. Du hittar våra officiella skötselråd längre upp på sidan.

... när inget annat funkar

Skulle duschglasen fortfarande inte vara helt rena, ta då en svamp med lite hårdare yta (men inte för grov) till exempel en städsvamp. Doppa svampen i blandningen och häll några extra droppar diskmedel direkt på svampen och gnugga upp ett rejält skum på svampen.

Gnugga svampen försiktigt mot glaset men det är viktigt att den skummar rejält så att du inte repar glaset. När du är klar är det mycket viktigt att du spolar av både glasen och alla omkringliggande detaljer och material (till exempel plast, aluminium, kakel m m) noggrant. Annars kan de ta skada av superblandningen.

Rengöring av duschkabiner

Gjutmarmorns jämna och porfria yta har en skyddshinna som kallas gel-coat. Så länge denna hinna är intakt har du ett vackert fint material. Rengör därför med fuktad trasa eller mycket milt, flytande rengöringsmedel. Om du vill ha fin glans använd polermedel eller bilvax utan slipande verkan enligt anvisning på produkten. Om du gör detta regelbundet fås en mycket fin yta som håller sig i nyskick i flera år.

Använd aldrig syror, ammoniak, starka rengöringsmedel, slipande medel, koncentrerad klorin eller kaustiksoda. Tänk på att vid bruk av vassa föremål i karet finns risk att ytskiktet kan skadas. 

Duschkabiner

Andra har tittat på

Support

Skötselråd

Ta reda på hur du bäst tar hand om din badrumsinredning från INR.

Se mer
badrum kampanj

Konsument

Kampanjer

Kampanj på kompletta dusch- och möbelpaket. Gäller hos alla återförsäljare till och med den 31 augusti 2023.

Se mer

Hitta återförsäljare

Upplev, planera ochh köp INR duschväggar och badrumsinredning hos någon av våra 300 återförsäljare med utställning över hela landet.

Se mer