Så tar du hand om och rengör dina duschväggar

Rengör dina duschväggar och duschglas regelbundet för att undvika att smuts och kalk får fäste. Här tar du del av både våra officiella skötselråd för duschväggar men även vår egen städexperts bästa tips till skinande rena duschglas. Klicka här för en samlad vy över alla våra skötselråd i utskriftsvänligt format.

Använd duschskrapa

Glasytan, sedd i ett mikroskop, innehåller mängder av små porer som med tiden samlar på sig smuts, tvålrester och avlagringar. Om du vill behålla den fina glansen i glaset behöver du vårda det regelbundet. Torka av glaset med en duschskrapa efter varje dusch så håller du det blankt och förebygger kalkavlagringar. Vi har två duschskrapor i vårt sortiment. Du köper dem hos våra återförsäljare.

Duschskrapor

Rengöra duschlist

Byt duschlister då och då

Duschlisterna är förbrukningsmaterial som tenderar att bli både smutsiga och missfärgade efter några års användning av duschväggen. Med ett av våra Servicekit kan du enkelt fräscha upp duschen med nya lister, både bottenlister och magnetlister mellan dörrarna. Du hittar dem hos våra återförsäljare.

Servicekit

Använd rätt rengöringsmedel

Mot ingrodd smuts rekommenderar vi för ändamålet avsedda rengöringsmedel som du köper i dagligvaruhandeln. Läs igenom instruktionerna före användning för att vara säker på att medlet fungerar på just dina ytskikt. Tänk på att svampar och rengöringspasta med slipmedel kan repa såväl glas som metall. Var extra försiktig vid mönstrade eller frostade glas. Testa alltid först på en liten yta om du är osäker.

Hushållsättika (max 12%) är effektiv mot kalkfläckar. Gnid in, låt verka, skölj av med rent vatten och torka torrt med en mjuk trasa eller frottéhandduk.

Skötselråd

 

STÄDEXPERTENS TIPS

Rengöra duschglas i 3 steg

Vi frågade vår kundservicemedarbetare Lotta om hennes bästa knep när det gäller rengöring av hennes egna duschväggar och så här svarade hon. Vi betonar att detta är Lottas privata städknep. Våra officiella skötselråd hittar du högre upp på sidan.

Steg 1. Blanda 0,5 dl citronsyra med 1 liter varmt vatten och tillsätt några droppar diskmedel.

Steg 2. Badda blandningen på duschglaset med en mjuk trasa. Var försiktig så att blandningen inte kommer på profiler och plast- eller aluminiumdetaljer eftersom de då kan ta skada. Använd inte sprayflaska eftersom det då blir svårare att styra var blandningen hamnar.

Steg 3. Låt verka i 20 minuter och spola sedan av glasen.

Skulle duschglasen fortfarande inte vara helt rena, ta då en svamp med lite hårdare yta (men inte för grov), till exempel en städsvamp. Doppa svampen i blandningen och häll några extra droppar diskmedel direkt på svampen och gnugga upp ett rejält skum på svampen. Gnugga svampen försiktigt mot glaset. När du är klar är det mycket viktigt att du spolar av både glasen och alla omkringliggande detaljer och material (till exempel plast, aluminium, kakel) noggrant. Annars kan de ta skada av superblandningen.

Rengöring av duschkabiner

Gjutmarmorns jämna och porfria yta har en skyddshinna som kallas gel-coat. Så länge denna hinna är intakt har du ett vackert fint material. Rengör därför med fuktad trasa eller mycket milt, flytande rengöringsmedel. Om du vill ha fin glans använd polermedel eller bilvax utan slipande verkan enligt anvisning på produkten. Om du gör detta regelbundet fås en mycket fin yta som håller sig i nyskick i flera år.

Använd aldrig syror, ammoniak, starka rengöringsmedel, slipande medel, koncentrerad klorin eller kaustiksoda. Tänk på att vid bruk av vassa föremål i karet finns risk att ytskiktet kan skadas. 

Duschkabiner


Relaterat

Översikt glas till våra duschlösningar.

Härdat säkerhetsglas

Alla våra duschväggar är CE-märkta och glasen tillverkas av termiskt härdat säkerhetsglas för din trygghet. 

Se mer

Garanti

Med hundraprocentig bakgrund i våra mycket omfattande laboratorietester, erbjuder vi dig hela 15 års garanti på både dusch och möbler.

Se mer
Grand Walnot™.

Skötselråd

Här tar du del av våra skötselråd för badrumsmöbler, duschväggar, handdukstorkar, blandare och duschförvaring.

Se mer