Rengöring av duschväggar

3 steg till skinande rena duschväggar och duschglas

Få saker är väl lika ofräscha som ett ofräscht badrum? Ta därför för vana att rengöra dina duschväggar regelbundet för att undvika att smuts och kalk får fäste. Och varför inte unna dina duschväggar nya botten- och magnetlister då och då? På den här sidan tar du del av våra officiella skötselråd för duschväggar samt vår städexpert Lottas egna husmorsknep som du hittar längre ner på sidan.

För en printvänlig version av våra skötselråd, klicka här.

1. Torka av glaset efter varje dusch

Glasytan, sedd i ett mikroskop, innehåller en mängder av små porer som kan samla på sig smuts, tvålrester och avlagringar med tiden, i synnerhet om du bor i ett område med hög kalkhalt i vattnet. Så om du vill behålla den fina glansen i glaset behöver du vårda den då och då. Det mest effektiva och miljövänliga sättet att hålla glasen rena och blanka på, är att efter varje dusch dra med en gummiskrapa eller torka av med en mjuk trasa. På så sätt undviker du onödiga kalkavlagringar.

2. Använd rätt rengörings­medel

Mot ingrodd smuts rekommenderas för ändamålet avsedda rengöringsmedel som kan köpas i dagligvaruhandeln. Läs igenom instruktionerna före användning, för att vara säker på att medlet fungerar på just dina ytskikt. Tänk på att svampar och rengöringspasta med slipmedel kan repa såväl glas som metall. Tänk också på att vara extra försiktig vid mönstrade eller frostade glas.

3. Byt ut tätnings­listerna då och då

Tätningslister ses som förbrukningsmaterial och omfattas inte av den normala produktgarantin. Om du med tiden behöver byta ut en list så är det mycket enkelt. Hos din INR-återförsäljare finns anpassade Servicekit och andra reservdelar. På duschväggar med lyftgångjärn från 2012 eller tidigare behöver de rörliga delarna smörjas med vattenfast fett ca 1 gång per år. Smörfett finns att köpa hos din INR-återförsäljare.

Våra Servicekit

Lotta tipsar

Lotta på vår Kundservice kan det här med rengöring av duschväggar. Här delar hon med sig av sina bästa husmorsknep för att få duschglasen skinande rena!

Vi betonar att detta är Lottas egna privata städknep som du väljer att testa på egen risk. Du hittar våra officiella skötselråd längre upp på sidan.

Blanda 0,5 dl citronsyra med 1 liter varmt vatten i en hink och häll i några droppar diskmedel. Badda blandningen på duschglaset med en mjuk trasa. Var försiktig så att blandningen inte kommer på profiler och plast- eller aluminiumdetaljer eftersom de då kan ta skada. Använd heller inte sprayflaska eftersom det då blir svårare att styra var blandningen hamnar. Låt verka i 20 minuter och spola sedan av glasen.

Skulle duschglasen fortfarande inte vara helt rena, ta då en svamp med lite hårdare yta (men inte för grov) till exempel en städsvamp. Doppa svampen i blandningen och häll några extra droppar diskmedel direkt på svampen och gnugga upp ett rejält skum på svampen.

Gnugga svampen försiktigt mot glaset men det är viktigt att den skummar rejält så att du inte repar glaset. När du är klar är det mycket viktigt att du spolar av både glasen och alla omkringliggande detaljer och material (till exempel plast, aluminium, kakel m m) noggrant. Annars kan de ta skada av superblandningen.

Slutligen vill jag tipsa om att alltid använda duschskrapa när du har duschat. Så slipper du lägga så mycket tid på rengöring framöver.

Lycka till! :) Lotta

Skötselråd för duschkabiner med kar i gjutmarmor

Gjutmarmorns jämna och porfria yta har en skyddshinna som kallas gel-coat. Så länge denna hinna är intakt har du ett vackert fint material. Rengör därför med fuktad trasa eller mycket milt, flytande rengöringsmedel. Om du vill ha fin glans använd polermedel eller bilvax utan slipande verkan enligt anvisning på produkten. Om du gör detta regelbundet fås en mycket fin yta som håller sig i nyskick i flera år.

Använd aldrig syror, ammoniak, starka rengöringsmedel, slipande medel, koncentrerad klorin eller kaustiksoda. Tänk på att vid bruk av vassa föremål i karet finns risk att ytskiktet kan skadas. 

Mer inspiration

Support

Skötselråd

Ta reda på hur du bäst tar hand om din badrumsinredning från INR.

Läs mer

Konsument

Kampanjer

I höst kan du fynda några av våra mest älskade produkter till rekordlåga priser. Stilren design, bästa funktion och högsta kvalitet på en och samma gång.

Läs mer

Butiker

Välkommen att göra ett besök hos någon av våra 300 återförsäljare med utställning.

Läs mer