Översikt glas till våra duschlösningar.

Om duschglas

Alla våra duschväggar är CE-märkta och glasen tillverkas av termiskt härdat säkerhetsglas för din trygghet. Glasen synas genom stickprovskontroller i vårt laboratorium i Malmö innan de paketeras och skickas. Här kan du läsa mer om hur våra glas tillverkas och hur du hanterar dem.

Våra material

Termiskt härdat säkerhetsglas

Termisk härdning betyder att glaset får sin styrka genom att det – efter att ha skurits ner till sitt slutgiltiga mått samt slipats – värms upp i en härdugn för att därefter snabbt kylas ner. I processen uppstår tryckspänningar från centrum av glaset och krympspänningar från kanterna vilket ger ett glas som tål påfrestningar betydligt bättre än vanligt glas.

Man brukar säga att härdat glas är minst fem gånger starkare än vanligt fönsterglas men det innebär inte att det är okrossbart. Kanterna – och speciellt hörnen – är glasets svagaste punkter. Skulle du vid montering råka slå i ett hörn i till exempel ett hårt klinkergolv riskerar glaset att granulera. Detta är dock extremt ovanligt. En granulering kan upplevas som att glaset närapå ”sprängs” i ett stort antal små trubbiga bitar som är karakteristiska för härdat glas. Detta kan jämföras med de spetsiga och vassa glasskärvor som uppstår när ett vanligt icke-härdat fönsterglas går sönder. 

Noggranna kontroller

Alla våra duschväggar är CE-märkta och glasen testade enligt kvalitetsstandarden EN-12150 vilket innebär utförlig och regelbunden kontroll av splittringsegenskaperna och hållfastheten vid tunga stötar. Regelbundna stickprov för att kontrollera att granulerna håller normen vid granulering görs också – både av oss och av glasproducenten.

Trygg montering

Det är viktigt att montageanvisningen följs då den visar installationsmomenten i rekommenderad ordning samt säkerställer trygg och korrekt installation. Glaset är mycket tungt och kräver stor försiktighet. Att vara två personer som hanterar lyften i samband med montering brukar underlätta. Använd handskar, skyddsglasögon samt långärmad tröja och långbyxor. Ställ alltid duschglasen försiktigt på ett mjukt underlag och skjut det aldrig i sidled eller vältra över på hörnen vid förflyttning. Montera på mjukt underlag samt låt hörnskydden som medföljer i emballaget sitta på så länge som möjligt alternativt använd en matta, träklossar eller motsvarande mjukt underlag. Om duschmodellen är försedd med tätningslister bör dessa sättas på innan duschglasen lyfts på plats och fixeras. Till dokumentbanken

Mindre repor och andra skador

Glas är ett levande material som består av bland annat smält sand och vatten vilket ger varje duschglas sitt unika utseende. Avvikelser utanför toleranserna i ”Riktlinjer för kvalitetsbedömning och reklamationshantering” (Svensk Planglasförening) upptäcks som regel före paketering. Av oss oupptäckta tillverkningsfel kan förekomma och täcks av vår produktgaranti. Andra fel, så kallad tillförd skada, som har uppstått efter att produkten lämnat vår fabrik – till exempel på byggplatsen – omfattas inte av garantin. Mer om garantin

Om olyckan skulle vara framme

Att ett duschglas granulerar är extremt ovanligt. Ungefär 0,02% av alla härdade glas som säljs granulerar och då i princip alltid som följd av brister vid monteringen. Om ditt duschglas mot förmodan skulle granulera är vår målsättning att så snabbt som möjligt få fram ett ersättningsglas. Duschglas som fått en urflisning i kanten måste som regel kasseras på grund av risken för granulering. I dessa fall erbjuder vi rabatterat pris på ersättningsglas. Vänd dig till din återförsäljare som hjälper dig i ärendet.


Relaterade sidor

Material, färger, glas och finishar

Vi arbetar endast med de bästa naturmaterialen och kompositen. Här kan du läsa om våra material, glas och finishar. 

Se mer
rengöra duschväggar

Skötselråd för duschväggar

Så tar du hand om din duschvägg. Skötselråd för duschväggar och duschkabiner i glas.

Se mer

Garanti

Med hundraprocentig bakgrund i våra mycket omfattande laboratorietester, erbjuder vi dig hela 15 års garanti på både dusch och möbler.

Se mer