Skötselråd badrumsmöbler

Så här tar du hand om din badrumsinredning

För en printvänlig version av våra skötselråd, klicka här.

Skötselråd för tvättställ

Porslin

Porslinstvättställ har en hård, glaserad och tålig yta. Du rengör porslinet smidigast med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Använd inte redskap som innehåller hårda slipmedel. Undvik också kaustiksoda eftersom det förstör den glaserade ytan. Svarta streck kan uppstå när porslinet kommer i kontakt med metallföremål. Du kan ta bort strecken med ett keramiskt suddgummi.

Evermite

Tvättställ tillverkade i Evermite, som i huvudsak består av krossade mineraler med bindemedel, har en jämn, porfri och slitstark yta. Evermite är både extremt reptåligt och kemikalieresistent. Gör rent, likt porslin, med trasa och vanligt rengöringsmedel för ytor i badrum. Vid eventuell mindre skada i form av ett hack eller liknande finns lagningssats att beställa. 

Emaljerad plåt

Med tvättställ i emaljerad plåt som har en helt porfri yta blir rengöringen enkel. Använd ett vanligt allrengöringsmedel som inte innehåller syra. Till tvålrester och vanlig smuts kan du använda en mjuk borste eller svamp. Om det har bildats kalkavlagringar, efter exempelvis en droppande kran, kan du normalt sett använda citronsyra.

SKÖTSELRÅD FÖR lackerade TRÄYTOR

Luckor och stommar rengör du  liksom tvättstället  med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Undvik att använda möbelpolish, rengöringsmedel eller svampar med slipeffekt, ammoniak eller andra starka lösningsmedel. Vi har omsorgsfullt målat eller lackerat alla våra möblers ingående delar i flera lager före sammansättning, för att innesluta alla skarvar och därmed bromsa vatteninträngning så långt det går. Men gränser finns givetvis. Vatten och stänk bör omedelbart torkas bort med en torr trasa. Om du dagligen utsätter en trämöbel för väta kan den – trots att den är tillverkad av fuktsäkrat material och ytbehandlad i flera lager – med tiden få små skavanker där fukt kan tränga in, få träet att svälla och på sikt orsaka att lacken spricker. Men om du är vaksam och torkar av de kritiska områdena, som exempelvis luckorna, så kommer din trämöbel att hålla lång tid framöver.

Skötselråd  för bänkskivor

Kompaktlaminat

Bänkskivor med yta av kompaktlaminat rengörs bäst med vatten och handdiskmedel. En mjuk nylonborste kan användas på svårare fläckar, men undvik slipande rengöringsmedel. Kompaktlaminat står emot de flesta kemikalier som används i hushållet, inklusive sprit och kosmetika. Vissa kemiska ämnen och starka färgmedel kan orsaka fläckar och missfärgning. Använd aldrig syror, ammoniak, starka rengöringsmedel, slipande medel, koncentrerad klorin eller kaustiksoda. Tänk också på att vassa föremål kan skada ytskiktet.

Granit

I daglig rengöring av granitbänkskivor används en fuktad trasa av mikrofiber, varmvatten och vid behov ett milt rengöringsmedel.

Silestone

Silestone består av 93% kvarts, det vill säga samma huvudbeståndsdel som finns i granit. Silestone är därmed mycket starktBänkskivor i både granit och Silestone är i princip underhållsfria. För daglig rengöring ska en fuktig trasa med lite diskmedel användas. 

CORIAN®

En bänkskiva av Corian® är inte helt underhållsfri, men det krävs bara minimal skötsel för att den ska se fräsch ut. För den dagliga rengöringen räcker det att torka av Corian® med en fuktig trasa och vatten. De flesta fläckar och fett tas bort med vatten och diskmedel. Hela ytan bör rengöras noggrant då och då, för att lystern inte skall utvecklas ojämnt. Använd ett milt rengöringsmedel för Corian® med sidenmatt finish och diskmedel för högblanka ytor. På samma sätt som Evermite kan Corian® repareras, om ytan skulle skadas av mekanisk åverkan.

DEKTON® SIRIUS

Bänkskivor av Dekton kräver väldigt lite skötsel. Vi rekommenderar att du rengör regelbundet med en mjuk kökssvamp, grönsåpa och varmt vatten. Flertalet pH-neutrala rengöringsmedel kan användas. Vid tuffa fläckar är den bästa metoden att tvätta av ytan med rengöringsmedel och att skrubba lite extra för att sedan skölja med varmt vatten

DEKTON® TUNDRA

Bänkskivor av Dekton kräver väldigt lite skötsel. Vi rekommenderar att du rengör regelbundet med en mjuk kökssvamp, grönsåpa och varmt vatten. Flertalet PH-neutrala rengöringsmedel kan användas. Vid tuffa fläckar är den bästa metoden att tvätta av ytan med ett rengöringsmedel och att skrubba lite extra för att sedan skölja med varmt vatten.

Skötselråd för speglar och spegelskåp

Till speglar och glasytor använder du glasputsmedel och trasa. Till aluminiumytor använder du en lätt fuktad trasa och en mild diskmedelsblandning (1/8). Kromade ytor rengör du med en lätt fuktad trasa.

mer inspiration

Butiker

Välkommen att göra ett besök hos någon av våra 300 återförsäljare med utställning.

Läs mer

Support

Garanti

Tack vare vår långa erfarenhet med gedigen kontroll genom hela produktionskedjan kan vi också lämna långa produktgarantier.

Läs mer

Support

Skötselråd

Ta reda på hur du bäst tar hand om din badrumsinredning från INR.

Läs mer