Om trä och fanér

Våra möbler tillverkas av MDF som lackeras alternativt kläs i ekfanér, betsas och slutligen omsluts med ytbehandlingen TX Top Extreme. Genom regelbundna kontroller i vårt laboratorium i Malmö säkerställer vi att möblerna klarar av våra egna högt ställda krav gällande motstånd mot fukt och slitage. Vi arbetar med certifierat trä och strävar efter att allt trä i våra möbler ska vara FSC- eller PEFC-certifierat. 

Våra material

MDF

Materialet MDF tillverkas av återvunna, tunna träflisor som pressas ihop under stort tryck vilket ger en mycket formstabil skiva. Skivan lackeras till önskad kulör alternativt kläs med fanér, betsas och förseglas med ytbehandlingen TX Top Extreme vilket ger en mycket tålig möbel särskilt anpassad för badrummet.

Fanér

Till skillnad från många möbeltillverkare som klär sina möbler med plastmaterial som ska likna trä – såsom melamin och folie – arbetar vi på INR uteslutande med äkta fanér alternativt massivt trä där det är möjligt. Fanér är ett tunt lager trä som knivskurits fram ur massiva trästockar och sedan sytts ihop. Eftersom skivorna kommer från samma stock är det möjligt att tillverka möbler som är väldigt lika i både struktur och utseende. Men varje trästock har sin unika karaktär vilket återspeglas i fanéret som kan variera något både i kulör och livlighet. I vår fabrik väljer vi noggrant ut fronter och gavlar som matchar varandra i dessa avseenden. Över tid mognar fanéret och får en något djupare färg. Detta gäller för alla möbler som tillverkas av äkta trä.

Massivt trä

Vi använder massivt trä där det är möjligt. Exempel på detta är ramen runt möbelserie Air Wood, den fingerskarvade innerlådan samt grepplisterna till Grand Grip. Massivt trä förstärker möbelns träkänsla men för att säkerställa möbelns hållfasthet och minimera risken för sprickor och kvistar arbetar vi oftast med en välavvägd mix av massivt trä, fanér och MDF.

Skyddande ytbehandling

Som sista steg i processen – efter att fronter och stommar fått sin kulör eller fanér – adderar vi två lager av vår egen mycket kraftiga och helt omslutande ytbehandling TX Top Extreme. Detta – i kombination med regelbunden omsorg enligt skötselråden – ger dig en badrumsmöbeln som kan åldras på bästa möjliga vis och hålla för trycket under hela sina 15-åriga garantitid.

TX Top Extreme


Relaterat

Material, färger, glas och finishar

Vi arbetar endast med de bästa naturmaterialen och kompositen. Här kan du läsa om våra material, glas och finishar. 

Se mer
Air Wood i Dark Oak tillsammans med Brushed Bronze.

Skötselråd för badrums­möbler

Så tar du hand om dina badrumsmöbler. Skötselråd för tvättställ, bänkskivor, lackerade träytor samt speglar och spegelskåp.

Se mer

Garanti

Med hundraprocentig bakgrund i våra mycket omfattande laboratorietester, erbjuder vi dig hela 15 års garanti på både dusch och möbler.

Se mer