Drömmen om ett hus som skulle kännas som att vara på semester

Det moderna timmerhuset som byggdes till Lojos bostadsmässa i södra Finland kombinerar de gemensamma passionerna hos den aktiva familjen: segling, alpint och Finlands vackra natur. Drömmen var ett hus som skulle kännas som att vara på semester året om. Lyckades de? Kom med och utforska Paulina och Jukkas harmoniska hem med två badrum – lika vackra som olika!

Finska naturen in på knuten

Efter år av letande hittade familjen av en slump en lämplig tomt i Lojo bomässaområde – vackert omgivet av djupa sjöar och sagolik björkskog. Arkitekt Virve Rosberg ritade ett hus som skulle möta familjens önskemål. Paulina berättar:

– Ytmaterialen som vi valde påminner oss om naturen. Trä, sten och vatten som bärande element lugnar och kompletterar varandra och skapar en vacker harmoni i interiören. Huset är en del av bomässaprojektet men det är vi själva som ritat huset så alla materialval är våra egna.

– Vi ville att den harmoniska atmosfären skulle flöda sömlöst mellan rummen. Tidlösa naturmaterial som linne, ek och sten samt heraldiska linnetextilier från min barndom – designade och vävda av min mamma – tar en naturlig plats i hemmet. Likaså de tidlöst vackra ekmöblerna med decennier på nacken.

Naturligt flöde mellan rummen

– Vi ville ha badrummet i nära anlutning till sovrummet och walk-in-klädkammaren. Huset har inga garderober i sovrummen så att få till rätt planlösning och ett naturligt flöde från sovrum till badrum och vidare in i klädkammaren var mycket viktigt. Vi skapade planritningen själva för att få det precis så som vi ville ha det.

– Möbelvalen gjorde vi tillsammans med vår inredare. När det gällde badrumsinredningen var det viktigt för oss att antingen hitta en snickare som kunde skapa högkvalitativa, platsbyggda badrumsmöbler eller att hitta produkter på motsvarande nivå från ett befintligt sortiment. Valet föll till slut på inredning från INR.

Kommoder i specialbeställd kulör

Kommoden – som finns i två identiska exemplar, en på var sida väggen – beställde de i en kulör som de själva valde, NCS S 1005-Y60R. Detta för att macha kalkstenen på väggen. Kommodens bänkskiva är av kvartskomposit – ett reptåligt material som inte suger inte upp vätska vilket gör det till ett bra alternativ till natursten som kräver stor omsorg och daglig skötsel. Som tillval valde de eluttag i lådan, extra småförvaring och push för att öppna lådorna.

GRAND Solid

Tillval till möbler

Vad är ni särskilt nöjda med?

– Vi är så nöjda med möbelvalet från INR. Dels kvaliteten men också att vi kunde välja vår egen kulör på kommoden. Det gav oss en enorm frihet att få det precis så som vi ville. Designen på möblerna är också tidlös vilket känns skönt i en föränderlig värld där trender svischar förbi fortare än någonsin förut.

Möbelserier

Privat bastuavdelning

Till huset hör en privat bastuavdelning byggd som en separat stuga. Husets timmerpanelväggar är målade i en vacker marinblå nyans. Här valde Paulina en nättare kommod från INRs VISKAN-serie, lackerad i samma kulör som väggarna, NCS S 5030-B.

– Just den här nyansen plockades från konstverket "Pleione" av Hannu Leimu som illustrerar vår segelbåt. Bastuhuset är verkligen urläckert och här spenderar vi mycket tid tillsammans.

VISKAN Grip

Produkter och material

Kommoder GRAND Solid 80 i NCS S1005-Y60R / Spegel LOOX 70 / Kommod lilla toaletten VISKAN Grip 40 i NCS S 5030-B / Klinker Jura Beige natursten / Blandare från Tapwell

 


Relaterade sidor

Hemma hos Ebbe och Ida

Hälsa på hos Ebbe och Ida som byggde sitt drömhus i Grötlingbo på Gotland med inspiration från en klassisk gotländsk lada.

Se mer

Hemma hos Vibeke

Målet var ett badrum där alla fem i familjen kan vistas – och trivas – samtidigt. Resultatet? Ett rum fyllt med estetik, funktion och massor av syskonkärlek.

Se mer