I Oslofamiljens badrum ryms allt: estetik, funktion och massor av syskonkärlek

”Ett badkar” stod det – i versaler och överst på killarnas önskelista – när Vibeke och Morten började planera familjebadrummet i nya villan på Kolbotn i utkanten av Oslo. Med tre pojkar under 7 år och ett eget brinnande intresse för form och inredning var det centralt att hitta lösningar för ganska olika behov. Det nya badrummet skulle vara estetiskt tilltalande och samtidigt högfunktionellt. Målet var ett badrum där alla fem i familjen kan vistas – och trivas – samtidigt.

Tomten – med det ursprungliga huset med endast två sovrum – köpte paret redan 2017. Planerna att bygga nytt drog genast igång men sen tog det stopp. Tvärstopp. De tvingades byta arkitekt och bygglovet dröjde. Så kom den tredje sonen och sen bröllopet. Inte förrän i oktober 2022 kunde familjen flytta in, och det inte en dag för tidigt för med tre små barn blir vardagen lätt kaotisk. Äntligen skulle de få njuta av det nya badrummet som planerats för att få fem personer redo på morgonen – samtidigt som det måste ge föräldrarna effektiv återhämtning på kvällskvisten...

Vibeke, som arbetar som grafisk designer, har ett stort intresse för inredning och driver Instagramkontot @enkontrast. Hon beskriver sin inredningsstil som skandinavisk och ganska minimalistisk men hon är samtidigt inte rädd för att blanda in färg. När Vibeke inreder skapar hon först ett moodboard – på riktigt eller på Pinterest – där hon kombinerar kakel och klinker med olika färger och material. När den rätta känslan infinner sig dyker hon ner i produktvalen. I det nya badrummet är basen beige med inslag av mörkt trä och svarta detaljer.

En inbjudande och vacker palett komponerad av Vibeke.

Kommod AIR Wood i betsad ek med massiva detaljer. Blandare från INR by Primy.

Jeg er nok litt fargenerd av meg og det kribler litt ekstra i magen når jeg finner noe som går ton i ton med en av fargene her hjemme.

En lyckad planlösning. Duschväggen delar av och skapar ett rum i rummet vilket är tacksamt när man är flera som ska samsas om ytan.

Badrumsinredning med vardagsrums­känsla

Vibeke sökte badrumsinredning som inte skulle kännas för mycket badrum eftersom hon var rädd för en alltför steril känsla. En mer ombonad och lyxig vardagsrumskänsla var vad hon var ute efter, helst i mörkt trä för en varm och exklusiv touch. Valet föll på en kommod ur INRs nya serie AIR Wood. En svensktillverkad premiummöbel med hantverkskänsla – mitt i prick med vad hon ville skapa. Till detta valde hon blandare och bottenventil i Brushed Bronze från INR by Primy.

AIR Wood

INR by Primy

Rum i rummet med duschglaset Sway

Badkaret var givet från start men Vibeke och Morten ville inte släppa tanken på duschen. Vibeke hade förälskat sig i det vågiga duschglaset Sway som hon visste skulle vara snyggt till det övriga material- och färgvalet i beige och mörkt trä. Lösningen blev en duschvägg från INRs nya duschserie EDGE mellan badkaret och övriga rummet, som en kombinerad dusch och avdelare. Den extra höga duschlösningen ger en snygg och praktisk rum i rummet-lösning med avskildhet för den som badar eller duschar – praktiskt när man är fem i familjen.

Duschserie EDGE

Våra duschglas

En härligt avskild plats för dusch och bad bakom duschväggen EDGE med glaset Sway.

Platsbesparande och energieffektiva handdukstorken LINE.

Noe av det jeg elsker mest, som jeg ikke trodde vi trengte, er det automatisk lyset som skrur seg på under innredningen når man går inn på badet. Helt genialt når barna må på do på natten!

Extra funktionalitet som investering

Just det där att badrummet ska vara funktionellt och estetiskt på samma gång är viktigt för Vibeke, och när det kom till tillval valde hon att investera:

- Bara för att man har små barn betyder inte det att man inte kan lägga krut på att extrautrusta inredningen. Extra roligt känns det när en lösning som är riktigt häftig dessutom visar sig var väldigt praktisk. Som kommodens belysning under skåpet och i lådan. Det är ju bara så läckert – och samtidigt en gudagåva på natten när killarna ska på toa. Jag förstod inte fullt ut hur bra detta tillval skulle visa sig vara när jag köpte det – och jag ångrar inte en sekund att jag investerade i det.

Smarta tillval

Material och produkter

Golvklinker Pietre di Paragone Gre Bianco 60x60 / Väggklinker Subway white 7x28 / Väggfärg 12180 Present fra Jotun Lady / Kommod AIR Wood i Dark Oak med bänkskiva Plain White från INR / Duschvägg EDGE 20 med glaset Sway från INR / Handdukstork LINE från INR / Spegel från IKEA / Blandare STEEL VOYAGE mfl från INR by Primy / Vägglampor Torrano från Globen Lighting / Takpanel UNIKA akustikpanel för våtrum i färgen valnöt från Fibrotech / Baderomsmatta från H&M Home / Övriga tillbehör från Jysk

Vibeke och Morten


Relaterade sidor

Hemma hos Ebbe och Ida

Hälsa på hos Ebbe och Ida som byggde sitt drömhus i Grötlingbo på Gotland med inspiration från en klassisk gotländsk lada.

Se mer

Villa Nordic Stories

Drömmen var ett hus som skulle kännas som att vara på semester året om. Lyckades de? Kom med och upplev Paulina och Jukkas hem.

Se mer