Så inreder du med växter i badrummet

Badrummet erbjuder – till skillnad mot vad man kanske tror – en på många sätt optimal miljö för växter att trivas i. Den fuktiga, varma miljön ger ett tropiskt klimat som de flesta krukväxter älskar. Om du inte själv har provat att ta in växter i badrummet så kommer du att bli förvånad över vilken skillnad det gör.

Testa att låta några av dina befintliga monsteror, ormbunkar eller ampelliljor flytta in ett par dagar och känn in hur rummet förändras. I nästa steg handlar det om att bestämma vilken känsla och vilka växter du är ute efter för det där med bristen på dagsljus kan – men behöver inte – vara problematiskt.

Monstera är en tacksam växt som trivs bra i badrummet, antingen som krukväxt eller som enstaka blad i en vas på kommoden.

Många växter stortrivs i det fuktiga klimatet i badrummet. Mixa växter i olika storlekar och med olika nyanser av grönt för en dynamisk och lagom rörig känsla.

Badrummet som tropisk oas

Om det är en prunkande, tropisk trädgård du är ute efter så finns det några grundförutsättningar att ta hänsyn till: Fukt, värme och massor av naturligt ljus. Fukt och värme brukar inte vara några problem att få till i badrummet där det ofta duschas flera gånger om dagen – och med nära till duschen kan du ju dessutom utan problem bjuda även de största växterna och träden på en dusch flera gånger i veckan. Däremot kan det naturliga ljuset vara svårare att få till i efterhand. Som tur är finns det en hel del växter som kan ge en djungelliknande känsla även om ljusinsläppet är dåligt. Här är några favoriter som du kan prova.

Monstera

En vacker och lättskött växt som trivs bra i det fuktiga klimatet i badrummet. Den vill stå ljust men inte i direkt solljus. Vattna rikligt och spraya bladen någon gång i veckan så får du massor med kärlek tillbaka. Bild: Plantredo.

Förmakspalm

En lättskött växt som ger en buskig och tropisk känsla och ett härligt prasslande ljud. Palmen vill ha mycket fukt och gärna stå en bit från solljuset. Vattna rikligt men låt torka upp mellan varven. Bild: Plantredo.

Papegojblomma

Vill stå ljust men inte i direkt solljus och passar därmed perfekt i badrummet som ger precis rätt luftfuktighet. Vattna rikligt någon gång i veckan och duscha bladen men se till så att den inte står i vatten. Bild: houseofflowers.se

Garderobsblomma

Vinnaren bland växter som tåler att stå i skymundan är garderobsblomman. En tålig växt med glansiga, vackra mörktgröna blad och som med tiden kan växa sig riktigt stor. En perfekt växt för badrummet. Bild: Plantredo.

 

Ajdå!

Här finns innehåll som kräver att du accepterar våra cookies.


Miniväxter och slingrande växter i badrummet

Monstera och dracena i miniformat är söta och utgör ett oemotståndligt blickfång bredvid tvålpumpen eller i fönsterkarmen. Lägg lite tid på att hitta en riktigt fin handgjord kruka så blir resultatet ännu bättre. Miniväxter är ofta enkla att ta hand om. Får de bara en skvätt vatten i veckan frodas de gärna i den fuktiga badrumsmiljön. Ett stort plus är också att de är enkla att byta ut. Börjar de tappa färgen eller mista sin spänst på grund av för lite dagsljus kan du snabbt byta plats med plantan i köket. På så sätt kan du alltid ha välmående växter i badrummet. Slingrande och klättrande växter som gullranka och silverranka är andra tåliga och trevliga inslag i badrummet som du kan ha mycket kul med. Dessa växter trivs med att stå en bit in i rummet och med rätt förutsättningar kan du få dem att både klättra och slingra sig upp mot en halv meter om året.

Monstera Mini

Minimonsteran kan du köpa i handeln men det är mycket roligare att driva upp din egen. Ta ett toppskott med 2–3 små blad från en befintlig Monstera och sätt i en glasvas så har du ett vackert blickfång samtidigt som du får följa plantans utveckling. När det har bildats ordentligt med rötter kan du plantera din minimonstera i en liten kruka med såjord. Bild: Plantredo.

Dracena Mini

En tacksam och charmig liten växt som inte har något emot att stå en bit in i rummet. Vattna bara inte för mycket för då får den gula blad. Lagom är bäst. Bild: Plantredo.

Gullranka

En fantastisk slingrande växt som du kan ha hängande från en ampel eller pinna upp runt ett fönster. Här är det bara din egen fantasi som sätter gränser. Bild: Plantredo.

Silverranka

En tacksam slingerväxt som kan växa upp till en halvmeter per säsong. Silverrankan står gärna en bit in i rummet och vill inte ha direkt solljus vilket gör att den passar bra i badrummet där det dessutom ofta är varmt och fuktigt. Bild: Plantredo.

Gröna växter i badrummet har en lugnande effekt på kropp och själ.

Om du inte får nog av grönt kan du gå all in och få din kommod lackerad i en matchande kulör. Mer om Accent / NCS

I det helvita badrummet hamnar de gröna växterna i fokus. Duschserie Linc Original.


Relaterade sidor

Badrums­inspiration

Välkommen till en värld av trender för skandinaviska badrum. Inspiration för dig som ska planera eller inreda badrum, eller som bara vill njuta av vackra badrum.

Se mer

Hemma hos

Här tar vi ett stort kliv in i några av våra kunders vardag. Ta del av deras story och låt dig inspireras av deras erfarenheter.

Se mer

Badrums­trender 2024

Starka accenter, monokromt och neutralt eller skandinavisk retro? Detta gäller i badrummet under året.

Se mer