Växter i badrum

Växter i badrummet

7 tips när du ska inreda badrummet med växter

Att inreda hemmet med växter är ett utmärkt sätt att skapa snabb förändring. Här avslöjar vi vad du ska tänka på när du inreder badrummet med växter. Gröna växter bidrar till högre luftfuktighet och har förmågan att fylla både dig och ditt badrum med ny energi. Ta in naturen i badrummet och skapa efterlängtad harmoni och välmående med hjälp av växter. Andas in och finn ditt inre jag i det grönskande badrummet.

1. Förändra känslan i rummet med växter

Vill du piffa ditt badrum med enkla medel så är kanske det mest effektiva och snabba sättet att förändra känslan genom att ta in växter i badrummet. I badrummet finns oftast flera ytor som lämpar sig för placering av växter till exempel fönsterkarm, tvättställ eller ett väggskåp. Annars kan du utnyttja golvytan eller ett av badrummets hörn till att placera ett litet inomhusträd eller större växt. Detta skapar härlig trivsel i badrummet som ju annars generellt kännetecknas av kalla och hårda ytor.

Passa även på att byta ut handdukar och accessoarer så att även de går i naturliga färgtoner.

2. Skapa dynamik med växter

Att skapa dynamik i det lilla badrummet är A och O. Utnyttja höjden och låt det grönska från golv till tak. Har du ingen fri golvyta att ta av så kan det vara smart att använda en ampel och hänga växterna från taket eller variera höjden med en eller flera piedestaler. Ett annat sätt att skapa dynamik är att blanda olika växter och mindre träd i olika storlekar.

3. Balansera kontrast och harmoni

I helt vita miljöer och i badrum med ljusa eller vita väggar och vit badrumsinredning blir det extra effektfullt att fylla på med grönt. Genom att inreda vita badrum med växter minskar du den sterila känslan och skapar en härlig atmosfär och en av harmoni som vi ju så gärna vill komma åt i badrummet. Kontrasterna mellan det gröna och vita är kanske det vackraste och renaste som finns!

4. Växter som vågar ta plats

Har du ett stort badrum finns det inget lyxigare och maffigare än att ta in växter som vågar ta plats. Stora växter gör ett stort intryck och kan verkligen lyfta känslan av ett luftigt badrum. Har du svarta detaljer i badrumsinredningen kan det vara snyggt att välja en svart kruka som kompletterar stilen.

Ajdå!

Här finns innehåll som kräver att du accepterar våra cookies.

5. Skapa en tropisk känsla

Våga maxa! De flesta krukväxter har sitt ursprung i tropiska klimat och trivs i den fuktiga badrumsmiljön. Vill du skapa en tropisk känsla i badrummet ska du välja växter med stora blad och lite mörkare nyanser. Förmakspalm är en av våra favoriter och som passar in i den tropiska stilen. Tips! Att duscha växterna regelbundet hjälper växterna att ta upp syre och luft.

6. Växter som inredningsdetalj

En liten glasvas på tvättstället med en grön kvist i eller en blomma ger badrummet liv och bidrar till att inredningen känns genomtänkt och personligt. Det är enkelt att variera sig med snittblommor och vaser i olika färger. 

7. Tåliga växter till badrum utan fönster

Har du inget dagsljus i badrummet så är det smart att välja en extra tålig växt som inte kräver så mycket dagsljus. Favoriten som tål nästan alla miljöer är Garderobsblomman som har en fin djupgrön ton och som klarar sig utmärkt i badrum utan dagsljus. Idag finns även ett fint utbud av konstväxter för den som bara är ute efter den gröna kontrasten.

Monstera

Den trendigaste växten sedan flera år tillbaka - Monstera - håller ett bra tag till och passar utmärkt i badrummet. Växten är mycket lättskött och kan stå en bra bit från fönstret och ändå hålla sig riktigt fräsch.

Förmakspalm

En tålig och trendig växt ur palmsläktet som kan växa sig stor och yvig. Förmakspalmen vill stå lätt fuktig och gärna få sig en dusch då och då. Med andra ord en växt som passar bra i badrummet!

Garderobsblomma

Som namnet antyder är garderobsblomman en riktigt tålig växt - trivs nästan lika bra i den mörka vrån som framme i ljuset. Med andra ord kan den vara en tacksam vän i alla typer av rum... och badrum.

Svärmorstunga

Svärmorstunga är en mycket tålig växt som klarar att stå en bra bit från fönstret och passar därmed bra som badrumsväxt. Ge den bara en skvätt vatten då och då så mår den prima och kan med tiden växa sig riktigt hög!


Relaterade sidor

inspiration badrum 2023

Inspiration

Badrums­inspiration

Välkommen till en värld av trender för skandinaviska badrum. Inspiration för dig som ska planera eller inreda badrum, eller som bara vill njuta av vackra badrum.

Se mer

Inspiration

Hemma hos

Följ med på en resa runt om i Norden och hälsa på hos ett par av våra kunder. Ta del av deras story och låt dig inspireras av deras erfarenheter.

Se mer

Inspiration

Badrums­trender 2023

Årets badrumstrender tar tre riktningar: Green Spirit, Soft Simplicity och Urban Elegance. Vilken av dessa stilar tilltalar dig mest?

Se mer