Checklista vid badrumsrenovering

Fyra steg till drömbadrummet

En badrumsrenovering är ett spännande projekt med en fantastisk belöning som väntar när du kommer levande ut på andra sidan – ett nytt badrum som ska ge daglig njutning under många år framöver. Men det är samtidigt ett omfattande projekt som kräver en hel del förberedelser. Här delar vi med oss av våra bästa tips i fyra hanterbara delar som leder dig närmare målet – dina drömmars badrum.

Vill du spara eller skriva ut listan?

Signa upp för vårt inspirationsbrev så får du checklistan i PDF-format på direkten.

Steg 1 - Inspiration

Följ din egen stil.

Det är du som är inredningsdesignern

I ditt hem är det du som är inredningsdesignern. Låt dina val av material och inredning spegla din personlighet för bästa tänkbara start och slut på dagen. Varje dag. Förhoppningsvis har vi en hel del produkter som du kan handplocka och kombinera helt utifrån din smak och dina krav. Ta gärna en titt på vårt inspirationsavsnitt om du vill fylla på med inspiration och trender.

Tänk igenom och diskutera hushållets behov. Är ni flera som ska samsas om ytan? Behöver ni dubbla handfat och kanske både badkar och dusch? Om ni inte har plats för allt ni skulle vilja ha på de kvadratmeter som finns tillhanda – vad är viktigast för er i vardagen? Kanske får en rymlig duschlösning högre prio än till exempel en ångbastu som används en gång i månaden på vinterhalvåret?

Badrumsinspiration

Hitta inspirationen

Samla en hög med inredningstidningar och besök några badrumsbutiker. Ta gärna en titt i vårt inspirationsavsnitt där vi har samlat ett stort antal badrumsreportage och trendrapporter som kanske kan hjälpa dig att hitta inredning i din stil. Du kan också samla dina favoritprodukter under Mina Favoriter och dela med en vän.

Prova dig gärna fram i vår digitala studio där du kan välja bland färdiga setups och se vad du gillar för inredningskombinationer, färg och finish, grepp eller handtag på möbler och duschväggar. Efter en stund av laborerande brukar det vara lätt att ringa in vad man är ute efter och kan snabbt gå vidare i planeringen och utvärdera alternativen närmare.

Badrumsstudion

Steg 2 - Planering

Väg möjligheterna.

Smarta värmekällor

Golvvärme är skönt att ha i badrummet. Det finns elektriska och vattenburna system. Samma sak gäller för handdukstorkar. Genom att välja en energisnål och eluppvärmd handdukstork fungerar den även när golvvärmen är av, medan vissa vattenburna torkar med termostat kan sluta värma på en ljummen sommardag. Badrummet blir alltså fräschare med mindre fukt och du undviker onödigt dyra elräkningar med energisnåla elektriska handdukstorkar.

Lär känna våra handdukstorkar

Dolda eluttag

Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning, handdukstork och övriga uttag. Tänk på att det går att få eluttag dolt inuti våra flesta skåp och kommoder, som kan vara smart för hårtork, eltandborste och rakapparat som då också slipper ligga framme för laddning.

Våra kommoder 

Koll på golvbrunnen?

Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas. Ta alltså reda på hur gammal din brunn är innan du fortskrider. Väggnära golvbrunnar har på senare år blivit alltmer populärt. Tänk dock på att de begränsar urvalet av tätskikt och golvbrunn eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Rådgör med din plattsättare/rörläggare!

Din badrumsrenovering kan också vara ett bra tillfälle att uppgradera ventilationen. Rådgör med din hantverkare!

Koll på trycket?

Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut. 

Undersök om du har tillräckligt med vattentryck i ditt vattensystem för att kunna ha en väl fungerande större takdusch, om du överväger en sådan. Satsar du på en något dyrare blandare finns det reservdelar att få tag på i många över framöver. Fundera också på om det är viktigt för dig att duschblandaren har en teknik med tryckbalanserad termostat, som gör att du slipper ”kallduschar” när någon annan spolar i gästtoaletten eller jobbar i köket? 

Våra takduschar

planera för förvaring

Tänk alltid på att ta höjd för mer förvaring än du tror du behöver. Det är det i badrummet som flest ångrar att de inte valde mer av efter genomförd renovering. Med lådor under kommoden och kompletterande högskåp slipper du springa in i sovrummet eller hallen för att hämta nya handdukar eller fylla på med toapapper.

Badrumsförvaring

... och dess placering.

Planera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infästningar i utrymmet skall göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att hantverkaren kortlar (monterar korta reglar mellan de långa reglarna) alternativt monterar en hela träskivor bakom gipsen. 

Dags att välja dusch

Undersök förutsättningarna noggrant innan du väljer var du ska placera duschen. Finns det rördragningar och kanske en golvbrunn att ta hänsyn till? Tänk på att många duschlösningar kräver ett golv med rätt lutning. Se plattsättarnas branschrekommendationer www.bkr.se. Ofta finns en given placering av duschväggar – hörndusch, dusch i nisch, mitt på vägg eller på badkaret. I vår duschväljarguide kan du läs om fördelar och eventuella begränsningar olika typer av duschlösningar.

Duschväljarguide

Måttanpassa duschväggen

I Duschverkstan kan du testa och måttanpassa den duschmodell du har valt. Kanske kräver ditt badrum mer än en vanlig måttanpassning som exempelvis uttag för rörgenomföring eller snedkapning på grund av ett snedtak. Via din återförsäljare kan vi hjälpa dit att ta fram ett CAD-ritat förslag – helt kostnadsfritt.

Måttanpassad duschlösning

Steg 3 - Genomförandet

Se ljuset i tunneln.

Skapa ditt offertunderlag

Badrum är klurigt att renovera fackmannamässigt på egen hand (om du inte själv är proffs), men du kan välja att göra delar – som att riva och forsla bort rivningsmaterialet – på egen hand. För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum så är det viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du. Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring detaljerna. Om någon av de tillfrågade ställer frågor om utförandet – skriv då in de nya uppgifterna i underlaget vid offertförfrågan även till övriga entreprenörer. Det är viktigt att alla får samma underlag för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse av priset. Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår. Om jobbet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris - detta får sedan inte överskridas med mer än 15%. 

Att Välja hantverkare och skriva avtal

Det är viktigt att anlita ett plattsättningsföretag som är behörigt enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den hantverkare som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. Om leverantören är den som i sin tur anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör m.fl.), kontrollera då att även de är behöriga hos sina respektive branschorganisationer så att du får en korrekt dokumentation av hela arbetet. 

För att undvika alla typer av missförstånd upprättar du ett skriftligt avtal, gärna ett så kallat hantverkarformulär, tillsammans med entreprenören som då ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt och enligt branschreglerna (BBV). Viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas.

Hantverkarformuläret 

Stora eller små plattor?

Det är inte ovanligt att kakelentreprenören gör inköpen för renoveringen men eftersom det troligtvis är du som väljer materialet, kan det vara bra att känna till nedanstående. Stora plattor kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Rådgör med din plattsättare.  

Installation och tätskikt

Vårt mål på INR är att göra våra produkter så enkla som möjligt att montera. I många fall kan du klara av att montera både duschväggar och möbler själv med hjälp av en vän. För mer komplexa modeller behövs monteringsvana. Den hjälpen kan du få av de allra flesta av våra återförsäljare. Anlita proffs till alla el- eller vatteninstallationer.

För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderar vi att du limmar upp badrumstillbehören istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett stort sortiment badrumstillbehör som kan limmas. Till och med duschväggar i glas kan numera limmas upp med vår monteringsmetod Borrfri.

Mer om Borrfri

Steg 4 - Din badrums­renovering är klar!

Dags att njuta...

Kvalitetsdokument

När badrummet är klart ska du se till att få ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Spara det i minst 10 år och lämna över det till ev ny bostadsägare. Tillsammans med kvalitetsdokumentet får du också monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet som använts. 

Följ Skötselråden

Med din badrumsinredning från INR följer en skötsel- och garantifolder. Följ de skötselråd som finns till de olika ytorna så håller sig ditt badrum i strålande nyskick länge! Behöver du med tiden byta ut en tätningslist eller liknande kan du enkelt hitta färdiga Servicekit hos din återförsäljare.

Skötselråd

Njut av din investering

Se till att slutpiffa och styla badrummet så att resultatet motsvarar det du formade i dina tankar redan i inspirationsfasen. Var stolt över att du investerat i ditt hem och i din vardag, som du garanterat får nytta av flera gånger om dagen! 

... och dela dina bilder!

Vi på INR blir jätteglada om du delar med dig av bilder från ditt fina badrum i någon av våra sociala media-kanaler (tagga gärna med #iconicbyme). Vi är förstås nyfikna på att se resultatet av ditt helt unika badrumsprojekt och vill gärna glädjas tillsammans med dig. På samma gång kan du hjälpa till att inspirera andra som går i badrumstankar!

Iconic by me på Instagram

Andra har också besökt

Inspiration

Badrums­inspiration

Inspirationen till det rum i ditt hem där livets viktigaste förberedelser sker. Badrummet.

Se mer

Planera

Badrums­planering

När man ska renovera badrum gäller det att hitta lösningarna. Här har vi samlat några vanliga huvudbry och förslag på lösningar.

Se mer

Inspiration

Badrumstrender

Färgerna går dels åt de jordiska, varma tonerna men vi hämtar också inspiration från vår nordiska vildmark där naturens alla kalla nyanser av blått och grönt sköljer över oss och hjälper oss att hitta lugnet.

Se mer