Litet badrum: Fyra planlösningar på samma yta

Frågorna kring hur man inreder ett litet badrum på bästa sätt tar aldrig slut och det är inte så konstigt för det finns mycket att ta hänsyn till – både när det gäller utrymme, IP-klassningar och risk för fuktskadade möbler. Om ditt badrum är större än i vårt exempel så är det bara att gratulera för då blir allt så mycket enklare men sanningen är att även i ett mycket litet badrum på endast två och en halv eller tre kvadratmeter kan du få plats med mer än vad du kanske tror. Allt handlar om optimering – och att välja smarta och flexibla lösningar anpassade för våtrum.

I den här artikeln utgår vi från samma badrum på 2,25 kvadratmeter som vi planerar och inreder på fyra olika sätt och med olika behov i fokus. Till varje förslag presenterar vi lämpliga produkter från vårt breda sortiment. Tänk på att all elektronik på den här begränsade ytan måste ha minst IP-klass 44. Dubbelkolla alla dina val med behörig hantverkare.

Exempelbadrummet

Vårt exempelbadrum är kvadratiskt i storleken 1500x1500 mm. Handfatet är placerat mitt emot WC-stolen och rakt fram i rummet finns ett badkar. Inga fönster. Låt säga att vi trollar bort allt och börjar från början – utan hänsyn till arbetskostnader och tid som ökar om avlopp, vattenledningar med mera ska flyttas.

Börja med att fråga dig själv hur dina behov ser ut. Lever du i ett singelhushåll eller är ni flera som ska samsas om ytan? Prioriterar du mycket förvaring eller är en så stor duschyta som möjligt det viktigaste?

Exempel A

 

Planlösning för maximal förvaring

I den här lösningen har vi ritat in en duschhörna som är 900x800 mm med integrerad förvaring i väggprofilen. Duschhörnan har dörrar som kan vikas dubbelt vilket gör det enkelt både att komma in i duschen och att vika undan dörrarna när de inte används. Tack vare den smarta duschlösningen har vi kunnat välja en något bredare och djupare kommod än vad man brukar se i de riktigt små badrummen. Och ovanför den rymliga kommoden ett spegelskåp med reglerbar belysning. Intill kommoden har vi ritat in två vertikala handdukstorkar som tar minimalt med plats. Om du vill kan du placera ett väggskåp ovanför WC-stolen.

Det här badrummet fungar utmärkt för singelhushållet men mindre bra om ni är flera som ska samsas om ytan. Det blir till exempel svårt att sminka sig samtidigt som någon annan duschar. Titta då istället på nästkommande lösningar.

Exempel B

 

Planlösning för maximal duschyta

Om en så rymlig duschyta som möjligt står på önskelistan så får kommoden bli något mindre. Här är duschen – samma duschhörna med vikdörrar som kan vikas dubbelt och helt in mot väggen – placerad i motsatt hörn mot i förra exemplet. Måtten på lösningen är 900x1000 vilket ger en mycket rymlig duschyta. WC-stolen har flyttats till den korta väggen vilket ger mer rymd till rummet.

Den här planlösningen fungerar bättre för parhushållet än den förra men genom att minska duschytan något kan både kommoden och spegelskåpet – och därmed den totala förvaringen – växa. Se nästa förslag.

Exempel C

 

Den optimala planlösningen

Ritningen visar den optimala planlösningen för det här badrummet. Här har vi valt en annan duschhörna än tidigare – fortfarande med en dörr som kan vikas dubbelt men där den andra dörren har ersatts med en fast glasvägg som skyddar kommoden och spegelskåpet mot stänk. Även dimensionerna på duschhörnan har ändrats något. Den fast väggen har blivit längre (1000 mm) och vikdörren något kortare (700 mm). Detta ger en rymlig duschyta samtidigt som kommoden bredvid det fasta glaset kan växa både i bredd och djup. 

Ett alternativ till denna lösning är att välja en duschhörna med måtten 800x900 mm. Då blir duschytan något mindre men kommoden kan å andra sidan få bli bredare.

Exempel D

 

En lyxigare lösning

Planritningen är identisk med den förra men med mer påkostade produktval. Duschhörnan, kommoden och spegelskåpet har samma mått som tidigare men med produkter från våra mest exklusiva dusch- och möbelserier: Epic, Air Wood och Circ. I vårt sortiment finns lösningar från flera prisklassen. Ett litet badrum behöver alltså inte betyda att du måste nöja dig med enklare produkter än vad du egentligen vill ha. Detta är lösningen för dig som kompromissar med varken funktion eller estetik. 


Relaterade sidor

Guide: Små badrum

Med rätt design och smarta lösningar kan även de mest kompakta utrymmena bli både funktionella och attraktiva. Här är våra tio bästa tips.

Se mer

Planera badrum

När du ska planera badrum gäller det att hitta lösningarna. Här har vi samlat guider, tips och checklistor som du kan ha nytta av.

Se mer
Duschvägg Edge 20 Plus med Sway. Handdukstork Line.

Guide: Så väljer du dusch

Duschvägg i nisch, duschhörna, duschvägg mitt på vägg eller duschkabin? Låt oss hjälpa dig i ditt val av duschvägg. 

Se mer