Checklista: Renovera badrum

Att planera eller renovera ett nytt badrum är en både rolig och spännande process som kräver eftertanke. Att renovera ett badrum är ofta ett ganska omfattande projekt och en stor investering i ditt boende. Det är därför viktigt med en god planering – med rätt förberedelser har renoveringen alla förutsättningar att bli som du tänkt dig.

Vi vill gärna hjälpa dig på vägen och dela med oss av våra mest konkreta och värdefulla tips. Vi har även tagit stöd i Byggkeramikrådets rekommendationer och tips. Följ punkterna i respektive fas nedan så att du undviker de vanligaste fallgroparna och snabbare kan förverkliga dina badrumsdrömmar!

1. INSPIRATIONSFASEN:

FÖLJ DIN STIL

Du behöver inte hitta din stil och vi tänker inte tala om för dig vilken stil som gäller. I ditt hem är det du som är inredningsdesignern. Förhoppningsvis har vi en hel del produkter som du kan handplocka och kombinera helt utifrån din smak och dina krav. 

Samla en hög med inredningstidningar, besök badrumsbutiker eller sök online. Vi har publicerat inspirationsartiklar och trendrapporter som kanske kan hjälpa dig att hitta inredning i din stil. Tagga bilder som du lägger till i din egen moodboard och kan dela med din partner eller bara spara för att kunna återkomma till och fortsätta bygga vidare på längre fram processen. 

Läs några mood stories eller inspirationsartiklar eller testa dig fram i vår digitala Badrumsstudio där du kan välja och se vad du gillar för kombinationer, färg/finish, grepp eller handtag på möbler och duschar. Efter ett tag brukar man ha ringat in ungefär vad man är ute efter och kan gå vidare i planeringen där alternativen utvärderas närmre. 

Tänk igenom och diskutera hushållets behov. Är ni flera som ska samsas om badrummet? Önskar ni dubbla handfat och kanske både badkar och dusch? Om ni inte har plats för allt ni skulle vilja ha in på de kvadratmeter som finns tillhanda – vad är viktigast för er i vardagen? Kanske får en rymlig daglig dusch högre prio än t ex en ångbastu en gång i månaden på vinterhalvåret?

2. PLANERINGSFASEN:

VÄG MÖJLIGHETERNA

Golvvärme är skönt att ha i badrummet. Det finns elektriska och vattenburna system. Samma sak gäller för handdukstorkar. Genom att välja en energisnål och eluppvärmd handdukstork fungerar den även när golvvärmen är av, medan vissa vattenburna torkar med termostat kan sluta värma på en ljummen sommardag. Badrummet blir alltså fräschare med mindre fukt och du undviker onödigt dyra elräkningar med energisnåla elektriska handdukstorkar.

Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning, handdukstork och övriga uttag. Tänk på att det går att få eluttag dolt inuti våra flesta skåp och kommoder, som kan vara smart för hårtork, eltandborste och rakapparat som då också slipper ligga framme för laddning.

Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är.

Väggnära golvbrunnar har på senare år blivit alltmer populärt. Tänk dock på att de begränsar urvalet av tätskikt och golvbrunn eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Rådgör med din plattsättare/rörläggare.

Renoveringen kan vara ett bra tillfälle att uppgradera ventilationen. Rådgör med din hantverkare.

Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut. 

Undersök om du har tillräckligt med vattentryck i ditt vattensystem för att kunna ha en väl fungerande större takdusch, om du överväger en sådan. Satsar du på en något dyrare blandare finns det reservdelar att få tag på i många över framöver. Fundera också på om det är viktigt för dig att duschblandaren har en teknik med tryckbalanserad termostat, som gör att du slipper ”kallduschar” när någon annan spolar i gästtoaletten eller jobbar i köket? 

Planera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infästningar i utrymmet skall göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att hantverkaren kortlar (monterar korta reglar mellan de långa reglarna) alternativt monterar en hela träskivor bakom gipsen. 

Tänk alltid på att ta höjd för mer förvaring än du tror du behöver. Det är det i badrummet som flest ångrar att de inte valde mer av efter genomförd renovering. Med lådor under kommoden och kompletterande högskåp slipper du springa in i sovrummet eller hallen för att hämta nya handdukar eller fylla på med toapapper.

Undersök förutsättningarna noggrant innan du väljer var du ska placera duschen. Finns det rördragningar och kanske en golvbrunn att ta hänsyn till? Tänk på att många duschlösningar kräver ett golv med rätt lutning. Se plattsättarnas branschrekommendationer www.bkr.se. Ofta finns en given placering av duschväggar – hörndusch, dusch i nisch, mitt på vägg eller på badkaret. I vår duschväljarguide kan du läs om fördelar och eventuella begränsningar olika typer av duschlösningar.

I Duschverkstan kan du testa och måttanpassa den duschmodell du har valt. Kanske kräver ditt badrum mer än en vanlig måttanpassning som exempelvis uttag för rörgenomföring eller snedkapning på grund av ett snedtak. Via din återförsäljare kan vi hjälpa dit att ta fram ett CAD-ritat förslag – helt kostnadsfritt.

3. genomförandefasen:

Se ljuset i tunneln

Badrum är klurigt att renovera fackmannamässigt på egen hand om du inte själv är proffs, men du kan välja att göra delar, som att riva och forsla bort rivningsmaterialet på egen hand. För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum så är det viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har. Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring alla detaljer. Om någon av de tillfrågade ställer frågor om utförandet – skriv då in även de nya uppgifterna i underlaget vid offertförfrågan till övriga entreprenörer. Det är viktigt att alla får samma underlag för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse av priset. 

Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår. Om jobbet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris - detta får sedan inte överskridas med mer än 15%. 

Det är viktigt att anlita ett plattsättningsföretag som är behörigt enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den hantverkare som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. Här på vår hemsida finns en lista över behöriga företag och där kan du också läsa om vad behörigheten innebär. Om leverantören är den som i sin tur anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör m.fl.), kontrollera då att även de är behöriga hos sina respektive branschorganisationer så att du får en korrekt dokumentation av hela arbetet. 

För att undvika alla typer av missförstånd upprättar du ett skriftligt avtal, gärna ett så kallat hantverkarformulär, tillsammans med entreprenören som då ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt och enligt branschreglerna (BBV). Viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas. Hantverkarformuläret finns att hämta under rubriken ”Ladda ner” här ovanför. Vid inköp av kakel, klinker och övrigt material Det är inte helt ovanligt att kakelentreprenören gör inköpen för renoveringen men eftersom det troligtvis är du som väljer materialet, kan det vara bra att känna till nedanstående. 

Stora plattor kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Rådgör med din plattsättare. 

Vårt mål är att göra våra produkter så enkla som möjligt att montera. I många fall kan du klara att montera både duschväggar och möbler själv med hjälp av en vän. För mer komplexa modeller behövs monteringsvana. Den hjälpen kan du få av de allra flesta återförsäljarna. Anlita proffs till alla el- eller vatteninstallationer.

För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderar vi att du limmar upp badrumstillbehören istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett stort sortiment badrumstillbehör som kan limmas. Till och med duschväggar i glas kan numera limmas upp – läs mer om vår monteringsmetod Borrri och se filmen om hur det går till.

4. När renoveringen är färdig:

Dags att njuta

När badrummet är klart ska du se till att få ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Spara det i minst 10 år och lämna över det till ev ny bostadsägare. Tillsammans med kvalitetsdokumentet får du också monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet som använts. 

Se till att slutpiffa och styla badrummet så att resultatet motsvarar det du formade i dina tankar redan i inspirationsfasen. Var stolt över att du investerat i ditt hem och i din vardag, som du garanterat får nytta av flera gånger om dagen! 

Följ de skötselråd som finns till de olika ytorna så håller sig ditt badrum i strålande nyskick länge! Behöver du med tiden byta ut en tätningslist eller liknande kan du enkelt hitta färdiga Servicekit hos din återförsäljare.

Vi är glada om du delar med dig av bilder från ditt fina badrum i någon av våra sociala media-kanaler, så att vi kan se resultatet av ditt alldeles unika badrumsprojekt och glädjas med dig – och inte minst så du kan inspirera andra som går i badrumstankar!