Välkommen till en värld av mönster

Duschväggen Broderie från INR är med sitt klassiska rosmönster – precis som namnet antyder – en hyllning till de traditionella textila hantverksteknikerna. Att tillföra en textil känsla är något som designduon Butler/Lindgård arbetar genomgående med.

– Vi vill förmedla en känsla med former, färger, rytmer och stämningar. Vi formger både vävda och tryckta textilier till vårt eget märke, och på uppdrag av andra. Och oavsett vad vi gör så har vi en textil infallsvinkel på all vår design, även om det inte är på tyg, berättar Karin Olu Lindgård som utgör den ena halvan av Butler/Lindgård.

Duschväggen LINC Angel 900x900 med glasmönster Broderie (färgen heter NCS S 1010-R). Takduschen heter en LINC 23 och tvättställsblandaren är från samma serie. 

Just en duschvägg i glas är på många sätt så långt man kan komma från textil. Och det är något som har både utmanat och inspirerat Hanna och Karin.

– Badrummet är ofta stelt och hårt och vi ville helt enkelt göra det möjligt att tillföra lite värme och mjukhet. Inspiration till den moderna rosenbården i jätteformat kommer från klassiska korsstygnsbroderier och förlagan till själva mönstret är målat för hand, med tusch och pensel. På så sätt blir handens närvaro tydligare i de rosa punkter som tillsammans bildar den prunkande rankan. Samtidigt ger det en känsla av mänsklig närvaro, säger Karin.

Textil som värmer

Genom att addera traditionellt textila egenskaper som värme, mjukhet, sinnlighet och ornamentik till den klassiskt strikta och kala badrumsmiljön skapas en spännande kontrast till duschväggens hårda yta.

– Textil har en förmåga att tala direkt till kroppen, och det är ju per definition ett material som tillför mjukhet. Alla kulturer använder textilier på ett eller annat sätt, och alla människor har en kroppslig förnimmelse av textil. Kroppen vet helt enkelt hur ett tyg kommer att kännas mot huden och vi kan förstå det utan att tänka logiskt kring det, berättar Karin.

Våga välja färg och mönster

Som textildesigner förordar Karin Lindgård givetvis helst mjuka och organiska material, och på frågan om hur man kan göra badrummet mjukare och varmare mer generellt ligger svaret nära.

– Det är verkligen lätt att falla för klassikerna vitt, svart och på sin höjd ett par grå toner, men mitt råd är att inte vara så rädd för färger och mönster! Genom att tillföra ornamentik och strukturer i badrummet blir det både mer levande och mer trivsamt att vara i. Ja, framförallt färg tycker jag att man ska tillföra. Gärna mycket, och tillsammans med möbler och detaljer som traditionellt inte hör hemma i badrum, som till exempel ett litet bord eller en snygg klocka.
Karin poängterar att det finns betydligt fler metoder att förändra badrummet än att byta handdukar och andra klassiska detaljer.

– Ett sätt att kanske våga mer är att tänka att inget är för evigt – inte ens ett badrum. Välj hellre det du tycker om, framför det som ska ”hålla i längden”. Jag tycker absolut att man kan tillåta sig själv att leka lite, och att välja det som man själv gillar. Att kakla om må vara ett omfattande arbete, men en duschvägg eller färgen på badrumsmöblerna kan ju bytas ut med relativt enkla medel. Ja, mitt tips är helt enkelt att våga där det går, och att tänka vidare än att bara byta färg på handdukarna, avslutar hon.

Mönstret är screentryckt på klart glas med 6 mm tjocklek.

Hanna Butler och Karin Lindgård

Badrumstrender 2015

Årets badrumstrender slår in starkt på mönsterbanan. Att inreda sitt badrum personligt blir allt viktigare och nu vågar vi välja mönster på mer än kaklet. Inredningsstylisten Johanna Pilfalk berättar om sina favoriter och om hur föremål som traditionellt hört hemma i vardagsrummet nu får flytta in i hemmets mest personliga rum. Mer om badrumstrender

Om Butler/Lindgård

Butler/Lindgård är en Malmöbaserad designstudio med inriktning på textildesign för rum och interiör. Duon består av Hanna Butler och Karin Olu Lindgård, båda utbildade inom Textildesign vid Kunstakademiets skole for Design i Köpenhamn. De arbetar efter ledorden autenticitet, sinnlighet och handens närvaro i verket, och värdesätter en analog skissprocess nära materialen. Besök gärna deras hemsida butlerlindgard.com